logo De passie
foto van Het Fonteintje
titel Het Fonteintje
terug naar begin
naar pagina-einde

Bridge

Bridgetafel
Iedere vrijdagnamiddag wordt er gebridget van 13.30 u tot ± 16.30 u.
Iedereen die wil meespelen is van harte welkom.

Bridge - geschiedenis

Bridge is een afgeleide van Whist (wiezen) en samen met 'Dammen', 'Schaken' en 'GO' een van de, door IMSA (International Mind Sports Association), erkende denksporten. Alhoewel het vroeger als een elitesport beschouwd werd, wordt het nu wereldwijd gespeeld door alle klassen van de bevolking. Het vereist berekening, oplettendheid, nauwkeurigheid en een goed geheugen.

Een van de grote verschillen tussen bridge en whist is het bieden. Bij bridge is het bieden op zich zodanig uitgebreid dat het een spel op zijn eigen geworden is. Men moet samen met zijn partner zo nauwkeurig mogelijk een contract kunnen vastleggen dat haalbaar is. Biedt men te hoog en haalt men het contract niet, dan krijgt men strafpunten. Biedt men te laag, dan krijgt men geen punten als men toch een hoger contract maakt.

Een ander groot verschil is dat van het paar dat het hoogste bod gedaan heeft, en dus zijn geboden contract moet spelen, de leider niet alleen met zijn eigen kaarten speelt maar ook de kaarten van zijn partner mag beheren. De partner moet namelijk zijn kaarten open op tafel leggen zodat al de andere spelers ze kunnen inkijken. Hij mag in dat spel niets anders doen dan de kaarten bijspelen die de leider aangeeft.

Tenslotte is er nog de competitie waarin de factor geluk van het 'goede kaarten' krijgen erg gereduceerd wordt. De kaarten van iedere speler worden bij elkaar gehouden en doorgegeven aan de spelers van de andere tafels. Met eenzelfde kaartverdeling wordt door meerdere spelers gespeeld zodat men een vergelijking kan maken. De resultaten van de verschillende paren die allemaal spelen met dezelfde 'goede' of 'slechte' kaarten kunnen dan vergeleken worden.

Voor senioren is dit het kaartspel bij uitstek:

  • goedkoop amusement,
  • bevordering en onderhouden van sociale contacten,
  • bovendien ook nog een goede geheugentraining.

Seniorenbridgeclub

 

Sinds 1 september 2017 zijn we van start gegaan met een eigen bridgeclub voor 50-plussers in het Fonteintje.
Iedere 50-plusser kan lid worden van deze club voor een bescheiden lidgeld van € 10.00 per jaar. Voor meer informatie kan je iedere vrijdagnamiddag terecht bij een van de bestuursleden.
Eigen pagina's van 'SeniorBridge' vind je via deze link SeniorBridge of via de menuknop Kaarten.


Informatie over 'Activiteiten en cursussen 50+'

Als je wilt deelnemen aan het activiteiten- of cursusaanbod in ’t Fonteintje is het belangrijk om eerst, hetgeen hier volgt, eens door te nemen en de inschrijfregels te volgen.

Alle informatie over de activiteiten en inschrijvingen:

  • Telefonisch via 011–49 19 00
  • of online via Vrijetijdsaanbod Diepenbeek
  • Contact en openingsuren
  • of aan het vrijetijdsloket van het Gemeenschapscentrum de Plak (Servaasplein)
    Makkelijk te bereiken via de doorsteek langs de bib of vanuit de Varkensmarkt.


Klik hier om u te abonneren op onze gratis nieuwsbrief met maandelijks e-mailkrantje.

terug naar begin vorige volgende

 

Bijgewerkt op:  02-08-2022