Het voormalige oude schoolhuis van de gemeenteschool in de Stationsstraat, werd op 17 september 1994, onder impuls van de voorzitter van de seniorenraad, Raymond Willems, in gebruik genomen als "Seniorenhuis". Later kreeg het de naam:
De kaarters en kieners vonden hier als eersten hun nieuwe thuishaven en iedere dinsdag en donderdag waren en zijn zij nog steeds van de partij.
In het blaadje van "Kans '90", nu geëvolueerd via "De Uitkrant" naar "De Teng", verscheen onder de rubriek "Seniorenmenu" het eerste cursus- en activiteitenaanbod: schilderatelier, bloemschikken en vlechtwerk. Een ploeg bestaande uit een eigen voorzitster, Jeanne Verlinden – Kevelaers, en enkele actieve senioren zorgden als vrijwillige medewerkers voor het programmeren en begeleiden van de activiteiten.
In september 1995 werd de eerste verjaardag gevierd met een opendeurdag. Een tentoonstelling en een video gaven een overzicht van de werken van het voorbije jaar. Tevens wilde men de 50-plussers al laten kennismaken met het nieuwe aanbod voor het volgende werkjaar.
In de loop van de volgende jaren werd het aanbod verruimd. Reisverhalen, info-namiddagen, wandelen, fietsen, halvedag- en daguitstappen kwamen erbij.
De kaarters (Whist) van het eerste uur kregen gezelschap van de Bridgers en een eerste beleggingsclub. De beleggingsclub is later uitgegroeid tot 3 groepen maar wegens de slechte tijd voor beleggers, stopgezet in 2014. Ze brachten weer een ander publiek naar 't Fonteintje.
Samen Tafelen is een bijzondere activiteit voor alleenstaanden. Samen, éénmaal per maand, een warme maaltijd gebruiken is een origineel idee, dat door onze oudste, alleenstaande bezoekers van het huis zeer gewaardeerd wordt. Wegens de grote belangstelling kwam er plaatsgebrek en moest later uitgeweken worden naar grotere zalen.
In de loop van de jaren kregen wandelen en fietsen een nieuwe impuls. Wandelen bij dag en dauw en met spek en eieren als ontbijt. Fietsen, ook buiten de gemeente, zelfs met de trein naar de bestemming rijden, kwam ook aan bod.
Muziek beluisteren was een initiatief, waarbij een 20-tal geïnteresseerde 50-plussers op zondagvoormiddag kwamen luisteren naar en praten over klassieke muziek. Muzikaal gezien was 1997 een uitzonderlijk jaar om componisten te herdenken. Dit was het ideale aanknopingspunt om met Franz Schubert - Felix Mendelssohn en Johannes Brahms kennis te maken. Het volgende jaar werd de succesformule voortgezet in samenwerking met de vzw Cultuur . Het werd dan georganiseerd in de theaterzaal, wat het beluisteren van de muziek ten goede kwam.
In 1998 startten de kooklessen voor mannen. Onder begeleiding van een goede kok werden deze mannen meesters in de kookkunst, zelfs al konden sommigen in het begin geen aardappelen schillen. Helaas is deze activiteit in 2014 stopgezet in het Fonteintje. Er moet uitgeweken worden naar grotere keukens.
In de loop van 1999 volgden de cursussen kalligrafie, Frans voor beginners, pergamano en zwemmen..(Zwemmen, natuurlijk niet in 't Fonteintje.)
Op 8 februari 2000 werd de eerste stap in de digitale wereld gezet via de computer. Met de organisatie van een infonamiddag werd er gepeild naar de belangstelling voor een computercursus. Groot succes! De eerste computerlessen werden gegeven. Deze konden echter nog niet in het huis doorgaan bij gebrek aan infrastructuur.
Stilaan werd het schoolhuis te klein. De gemeente besloot een zaal en een sanitair gedeelte bij te bouwen.
In juni 2000 werd de nieuwbouw geopend. Het midzomernachtterras vond nu plaats achter het huis. De nieuwe petanquebanen werden ingespeeld. Tegelijkertijd demonstreerden cursisten en lesgevers de inhoud van de cursussen die in het najaar van start zouden gaan.
Vanaf deze periode werden de computerlessen een vast gegeven in het cursusaanbod.
De basiscursus, Windows en Internet werden en zijn nog steeds zeer populair. Het aantal gegeven basiscursussen, op maat gesneden voor de 50-plussers, zijn haast niet te tellen.
Zelfs de 70- tot 80-jarigen wilden die stap zetten en werden met veel geduld en goede uitleg de computer de baas. Ook voor meer gespecialiseerde cursussen kwam stilaan meer en meer interesse.
Het computerpark, gestart met primitieve middelen, is nu uitgegroeid tot een goed uitgerust, volwaardig leslokaal.
Ondertussen wisten we dat bewegen ook belangrijk was, een nieuwe cursus: 50+gym, houdingscorrectie werd ingericht voor de senioren. Ideaal om fit te blijven en de spieren sterk en soepel te houden.
De creanamiddagen, die al lang op de agenda stonden, werden aangevuld met 3D-naaldschilderen. Weer een extra mogelijkheid om de creativiteit van de dames op de voorgrond te brengen.
Verder kwam er: "Zondagse leemte", vele dingen die je op zondag kon doen. Maar alleen of met zijn twee zette je die stap niet zo gemakkelijk. Daarom samen op uitstap op zondag: een stadsbezoek, een tentoonstelling.
In 2002 werd het aanbod voor de computerliefhebbers weer wat aangevuld. Een ontmoetingsdag voor computeramateurs betekende de start van een computerclub voor senioren. Ook werd er gestart met een "Helpdesk": namiddagen waar men terecht kan voor extra info, voor uitwisseling van handige weetjes, tips, trucs of gewoon iets vragen wat men wel ooit in een cursus geleerd heeft, maar ondertussen weer vergeten is. Een e-mailkrantje en een website zagen het licht.
't Fonteintje ging met de tijd mee, GSM-lessen, Bargello, Italiaans borduurwerk, het opfrissen van de verkeerskennis, enz..., bracht heel wat 50-plussers naar 't Fonteintje.
In 2003 was er voor het eerst geen midzomernachtterras, maar in september was "Het Fonteintje Binnenste Buiten". Een andere kennismaking met de activiteiten in de vorm van een opendeurweek met verschillende initiatielessen, o.a. Tai Chi, gelaatstraining, yoga, hondenverzorging, Esperanto. Een aantal hiervan vielen in de smaak en konden als een cursusreeks gestart worden.
In september 2004 vierden we ons 10-jarig bestaan. Medewerkers van het eerste uur, maar ook alle anderen die van kortbij betrokken waren bij de werking van 't Fonteintje, vierden mee. Mannen en vrouwen, vrijwillige medewerkers, cursisten en bezoekers, allen dragen op hun wijze een steentje bij om van het Fonteintje een echte ontmoetingsplaats voor 50-plussers te maken. Het aanbod aan activiteiten is zo groot en zo verscheiden dat tegenwoordig elke weekdag gevuld is. Teng, onze website en het e-mailkrantje houden u steeds op de hoogte van de laatste nieuwigheden. Vergeet dan ook niet uw e-mailadres kenbaar te maken als u regelmatig ons gratis e-mailkrantje wilt toegestuurd krijgen. Een klein archief van de laatste 12 krantjes is toegankelijk via de link op de welkompagina
Als je wilt deelnemen aan het activiteiten- of cursusaanbod in ’t Fonteintje is het belangrijk om eerst, hetgeen hier volgt, eens door te nemen en de inschrijfregels te volgen.