logo De passie titel Het Fonteintje

Geschiedenis van het kaartspel


Kaartspelen werden reeds ver voor de christelijke jaartelling in verscheidene culturen beoefend, doch het duurde tot ca. 1300 voor zij hun intrede in Europa deden. In een Venetiaanse kroniek uit 1299 worden zij voor het eerst genoemd. Eind 14de eeuw kwamen kaartspelen in West-Europa vrij algemeen voor. In Franse archieven vindt men een in 1392 uitgeschreven nota voor 'het schilderen van drie spellen kaarten in gouden en andere verschillende kleuren, voor koning Charles VI'.

In 1394 speelden de hertogen van Saksen en Letzburg kaart 'om een deel van de Ardennen'. De oudste kaartspellen verschilden sterk van formaat, kleur en rangorde.

Kaartspelen


Meestal bestaan de kaartspellen uit 52 of 32 kaarten in vier 'kleuren': schoppen, klaveren (beide zwart), harten en ruiten (beide rood); er bestaan enige afwijkende typen kaartspelen, bijv. de tarok- of tarotkaarten.

De volgorde der kaarten van elke kleur is, van de hoogste af te noemen, meestal aas, heer(koning), vrouw(dame), boer(gek), 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2.
In de spelen met 32 kaarten ontbreken de 6, 5, 4, 3, en 2.

Er bestaat een groot aantal kaartspelen. Sommige zijn geheel of voor een groot deel afhankelijk van geluk, zoals bijv.: 'baccarat', 'zwikken' en 'pandoeren'.
Bij andere, o.a. het veel gespeelde 'bridge' of het moeilijke Duitse 'Skat', worden hoge eisen gesteld aan de speelkunde van de deelnemers. 'Bridge', 'Klaverjassen' en 'Poker' (sinds 2010) zijn internationaal georganiseerd en behoren tot de 'denksporten'.

Bijna overal ter wereld wordt met kaarten gespeeld, waarom dan ook niet in 't Fonteintje?

Onze senioren spelen hier voornamelijk Bridge en Whist, maar er kan evengoed gelijk welk kaartspel gespeeld worden.

Zin om een kaartje te leggen? Dan ben je welkom op dinsdagnamiddag om 13.30 uur. Er wordt dan voornamelijk Whist gespeeld, maar andere spelen zijn eveneens mogelijk. Er zijn steeds 4 mensen aanwezig, die wekelijks kaarten. Maar er zijn nog veel kaarttafeltjes vrij. Dus kom gerust eens langs en breng nog een compagnon mee.

De vrijdagnamiddag wordt er Bridge gespeeld.

Voor meer details, bezoek de betreffende pagina's


terug naar begin vorige

 

© Ontwerp: AC
Privacyverklaring            Webmaster