logo De passie titel Het Fonteintje

SeniorBridge, 't Fonteintje-Diepenbeek


Op 1 september 2017 zijn we van start gegaan met een eigen bridgeclub voor 50-plussers in het Fonteintje.

Bestuursleden:

 

Zin om mee te spelen?

Iedere 50-plusser kan lid worden van deze club voor een bescheiden lidgeld van € 10.00 per jaar (van 1 september tor 31 augustus).

Wegens de beperking van het beschikbaar materiaal is het aantal tafels (voorlopig) beperkt tot 10 (40 spelers).
De leden worden niet beperkt tot de inwoners van Diepenbeek maar uiteraard krijgen onze eigen senioren voorrang.

Iedere vrijdagnamiddag wordt er in 't Fonteintje een clubtornooi gespeeld (max. 10 tafels).
Wie wil meespelen wordt verwacht ten laatste om 13:30 u. aanwezig te zijn om ingedeeld te worden in paren.
Stipt om 13:45 u. start de wekelijkse competitie die duurt tot ongeveer 17:30 u., waarna de uitslag wordt meegedeeld.
Er zijn geen prijzen te winnen.
De wekelijkse uitslagen en tussentijdse gemiddelden kunnen ook geraadpleegd worden op onze website: Bridge uitslagen

Iedere 50-plusser is van harte welkom, zowel om mee te spelen (moet dan wel kunnen bridgen) als om te kijken en kennis te maken met dit mooie kaartspel (er wordt graag informatie verstrekt aan geïnteresseerden).
Gelegenheidsspelers of bezoekers die op vrijdagnamiddag eens willen meespelen, betalen € 1.00 voor die namiddag.

De lidgelden, losse bijdragen en drank (geen verplichte consumptie), dienen ter plaatse betaald te worden aan een van de bestuursleden.

Klik hier voor de uitslagen van onze vrijdagtoernooien

Bridge

Bridge is een afgeleide van Whist (wiezen) en samen met 'Poker' een van de, door IMSA (International Mind Sports Association), erkende denksporten. Alhoewel het vroeger als een elitesport beschouwd werd, wordt het nu wereldwijd gespeeld door alle klassen van de bevolking. Het vereist berekening, oplettendheid, nauwkeurigheid en een goed geheugen.

Een van de grote verschillen tussen bridge en whist is het bieden. Bij bridge is het bieden op zich zodanig uitgebreid dat het een spel op zijn eigen geworden is. Men moet samen met zijn partner zo nauwkeurig mogelijk een contract kunnen vastleggen dat haalbaar is. Biedt men te hoog en haalt men het contract niet, dan krijgt men strafpunten. Biedt men te laag, dan krijgt men geen punten als men toch een hoger contract maakt.

Een ander groot verschil is dat van het paar dat het hoogste Bridgetafel bod gedaan heeft, en dus zijn geboden contract moet spelen, de leider niet alleen met zijn eigen kaarten speelt maar ook de kaarten van zijn partner mag beheren. De partner moet namelijk zijn kaarten open op tafel leggen zodat al de andere spelers ze kunnen inkijken. Hij mag in dat spel niets anders doen dan de kaarten bijspelen die de leider aangeeft.

Tenslotte is er nog de competitie waarin de factor geluk van het 'goede kaarten' krijgen erg gereduceerd wordt. De kaarten van iedere speler worden bij elkaar gehouden en doorgegeven aan de spelers van de andere tafels. Met eenzelfde kaartverdeling wordt door meerdere spelers gespeeld zodat men een vergelijking kan maken. De resultaten van de verschillende paren die allemaal spelen met dezelfde 'goede' of 'slechte' kaarten kunnen dan vergeleken worden.

Voor senioren is dit het kaartspel bij uitstek:

  • goedkoop amusement,
  • bevordering en onderhouden van sociale contacten,
  • bovendien ook nog een goede geheugentraining.

Voor de liefhebbers die graag meer weten over het mooie kaartspel 'Bridge', zullen we het spel uitleggen en laten zien met welk materiaal en hoe er gespeeld wordt. Om eventuele nieuwe spelers de instap te vergemakkelijken worden deze cursussen hier gratis aangeboden in pdf-formaat.

 


terug naar begin vorige

 

© Ontwerp: AC
Privacyverklaring            Webmaster